Bulken en Cutten
Je kent deze termen misschien wel van de die-hards in de sportschool. Maar wat is het nu en hoe werkt het?
Bulken en cutten worden vaak toegepast door bijvoorbeeld bodybuilders.
Bij het bulken eet je meer dan je BMR. Maar je traint hierbij ook veel. Het doel van bulken is om meer spiermassa aan te komen.
De BMR (Basal Metabolic Rate) is het rustmetabolisme; dit is wat je lichaam in rust verbrandt. Deze calorieën heb je nodig om in leven te blijven. Bij elke persoon is dit anders, omdat het afhangt van meerdere factoren. Iemand die heel gespierd is, heeft een hogere BMR dan een persoon met weinig spiermassa of beweging. Terug naar het bulken: iemand die bulkt eet dus meer dan nodig is. De extra calorieën moeten naar je spieren gaan. Vaak bestaan die extra calorieën uit koolhydraten en eiwitten. Als je gezond blijft eten maar bijvoorbeeld alleen de hoeveelheden rijst verhoogt, doe je aan clean bulken. Dit heeft wel de voorkeur. Er zijn ook mensen die in hun bulkfase alles eten wat ze willen.
Dit kan voor sommige personen werken, maar het is niet aan te raden.
Cutten
Cutten, ook wel droogtrainen genoemd, is het tegenovergestelde. In deze fase ga je juist minder eten en anders trainen. Op deze manier gaat je vetpercentage omlaag. De truc is om het vet te verlagen terwijl je spiermassa behoudt. In de bodybuildingwereld heb je vaak een bulkfase die wel een jaar kan duren, en een cutfase van gemiddeld 12 tot 16 weken. Dit wordt meestal gedaan voor een fitnesswedstrijd. De cutfase is vaak het lastigst. Het dieet is streng, alles wordt afgewogen en er zijn geen cheat meals meer toegestaan. Maar het resultaat mag er dan ook wel zijn.
Voer deze technieken niet zomaar uit. Als je goed resultaat wilt en dit op een verantwoorde manier wilt doen, laat iemand met kennis ernaar kijken en adviseren.